איך לצאת מהלחץ בזמן מלחמה חלק א

בימים של מלחמה, אנשים לחוצים יותר מתמיד. זאת תגובה טבעית למצב שנתפס כמאיים עלינו במובן הכי בסיסי של המילה. אנשים שונים מגיבים בצורות שונות ללחץ. בשלב הראשון עליכם לזהות היכן אתם ממוקמים מבחינת התגובה שלכם למצבי לחץ.

איך אנחנו מגיבים ללחץ?

איך אפשר לדעת ? ניסיון העבר. לפני שלוש שנים וחצי כל העולם נתקל באיום חדש שלא ידע בעבר, ונראה היה לפחות בתחילתו שהוא ממש מאיים על יכולותינו לשרוד ולהתקיים. מגפת הקורונה. כולם חוו את תקופת הקורונה. שאלו את עצמכם כיצד הגבתם והתנהגתם בעת ההיא, לפני כשלוש וחצי שנים כשהחיים השתנו באחת.

היו כאלה, שטרם הקורונה הפכה למגפה, כשאיש כמעט לא שמע עליה, ואם שמע אזי חשב שמדובר במשהו שולי, כבר לא נסעו באוטובוסים, לא עצמו עין בלילה ונכנסו לחרדה, אחרים הלכו לאירועים וחיו כרגיל. היכן אתם הייתם על הרצף?

זיהיתם שאתם אנשים לחוצים?

אם זיהיתם שאתם משתייכים לחרדתיים וללחוצים, אז הדברים שכתבתי אז בקורונה, נכונים שבעתיים גם למציאות הנוכחית. נסו לצמצם אפילו שקשה! האזנה לדיווחים על המלחמה וצפייה מוגברת בנושא בטלוויזיה, סרטונים ודיווחים בטלגרם, ווצאפ וקבוצות שונות. קריאת עיתונים באופן יומיומי, או התעדכנות באפליקציות מגבירות סטרס כמו חמ"ל שמתריאה על אזעקות בכל הארץ. אתם גרים בתל אביב ומקבלים התראה על אזעקה בדרום? מיותר.

נכון להתעדכן ברמה יומיומית במה שקורה, אך הכל הוא שאלה של מינון. לשמוע שלוש פעמים ביום את החדשות, או לקרוא עליהם באתרים השונים זה דבר אחד. לצרוך מדיה בהיקף של 6 שעות ביום, שממחזרת את הניתוחים ההערכות והפרשנויות, לא כדאי. תזכרו: להם משלמים על זה לכם לא. מה גם שלמדנו לצערנו במלחמה הזאת שאינם שווים את ההקשבה להם. באין פתרונות שיכולים למתן את התחושות הקשות, זה מיותר ואפילו מזיק.

מה כן לעשות כדי להיות פחות בלחץ?

תוכלו להתעדכן באופן יומיומי שוטף באתר פיקוד העורף. באתר תוכלו לראות איזו פעילות תוכלו לקיים לפי שם הישוב שלכם: הכרחית, מצומצמת, חלקית או מלאה ומה זה אומר בדיוק. גם אז בקורונה, היו כאלה שמפת החשיפה לקורונה שפורסמה על ידי משרד הבריאות, הפכה אצלם לסוג של תחביב והם נכנסו אליה מספר פעמים רב ביום כדי להתעדכן. לכאורה, כאז גם היום, אין רע בכך וצריך להיות מודעים ועם אצבע על הדופק להתקדמות המחלה/ המלחמה, העניין הוא שיש להבין שכל בדיקה כזאת מעלה את רמות הלחץ והחרדה.

מה קורה בגוף כשלחוצים?

כשאנחנו בלחץ וחרדה אנחנו יעילים פחות. חמור מכך, כשאנחנו מצויים בסטרס, מערכת החיסון שלנו נחלשת. כידוע וירוסים עלולים לתקוף אותנו ביתר קלות כשמערכת החיסון שלנו חלשה. וכך, למרבה הצער, אותה התנהגות של צריכה תקשורתית מוגברת, עלולה להיות זאת, שתגרום לחלות בסופו של דבר. וזה רק מה שחסר עכשיו, נכון? אתם לא רוצים מחלה חדשה על הראש.

איך מרגיעים את הלחץ ברמה הגופנית

יש במרחבי הרשת סרטוני יוטיוב רבים וגם אפליקציות באמצעותן אפשר לתרגל נשימות, מדיטציה ומיינדפולנס. אז אם עד היום לא היה לכם זמן, כעת, כשאפשרויות הבילוי מצומצמות, זה הזמן להתוודע אליהן ולהשקיע בטיפוח מנטאלי תודעתי, שהוא חשוב לא פחות ואף יותר מדברים אחרים שאנחנו משקיעים בהם.